sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Aarrekartta

Olen itse ensimmäistä kertaa elämässäni tilanteessa, jossa minulla ei ole aavistustakaan mitä elämässäni tulee tapahtumaan. Kun aikaisemmin suoritin elämääni tutkintojen, raskauksien ja työelämän avulla, nyt työttömänä ollessani minulla ei olekaan enää muita merkintöjä kalenterissani kuin nuorimmaisen esikoulu, esikoisen lukujärjestys ja molempien lasten harrastukset.

Kerroin aiemmin, kuinka äitinikuolema vapautti minut kahleista. Sain mahdollisuuden tehdä ihan mitä haluan elämässäni. Olikin jännä tipahtaa pisteeseen, jossa jouduin miettimään kuka minä oikeastaan olen ja mitä minä haluan. Enää ei ollutkaan äitiä, joka määritteli minut. Tulen jossakin kohtaa palaamaan lapsen ja äidin väliseen suhteeseen tarkemmin, mutta en ihan vielä.

Tein jo joskus teinivuosieni aikana aarrekarttaa. Sen idea oli hyvin yksinkertainen: leikkasin ja liimasin lehdistä kuvia, unelmia, joita haluaisin joskus toteuttaa.  En muista ainuttakaan aarrekarttani unelmaa, liekö unelmat toteutuneet vaiko vain muuttuneet? Muistan vain, että teippasin sen vaatekaappini oven sisäpuolelle, ettei kukaan löytäisi sitä.
Kristiina Harju on kirjoittanut kirjan aarrekartasta (Kristiina Harju. 1999. Valmiina muutokseen. Aarrekartan avulla kohti uutta. WSOY). Hänen mukaansa ihmisillä on tarve suuntautua tulevaisuuteen. Aarrekartta-työskentelyn tarkoituksena on ohjelmoida tietoisesti mieleen itsellemme tärkeän asian.  

”Aarrekartta-työtavassa unelmat ovat keskeisiä. Ne tuovat julki ytimen siitä, mikä henkilön elämässä kannattelee eteenpäin. Halu ja tavoitteet ovat hyviä apulaisia toteuttamaan unelmaa, mutta jääräpäinen vaatiminen harvoin tuottaa parasta tulosta. Suggetiivinen itseohjautuvuus vie päämäärään kuin myötävirrassa uiden.”

Tässä joitakin poimintoja Harjun kirjasta:

  • Ei ole huonoja, typeriä, hienoja tai suositeltavia unelmia
  • Unelmat voivat olla materiaalisia (asunto, uusi auto, työpaikka) tai immateriaalisia (ihmissude tyyni mieli, vahva itsetunto, arvostus)
  • Kysy itseltäsi: minkä toteutuminen on minulle todella tärkeää – ja minkä vuoksi juuri tämä tekee minut onnelliseksi? 
  • Unelmien toteutuminen edellyttää mielikuvia, vastauksia kysymykseen: millaista elämäni on, kun unelmani on totta?
  • Oletko valmis luopumaan jostakin vanhasta vastaanottaaksesi uutta?
  • Arvosta unelmaasi. Anna sille mahdollisuus. Anna sen toteutua.

Erilaisille ihmisille sopivat erilaiset aarrekartat. Visuaalisille ihmisille aarrekarttaan kannattaa valita kuvia, jotka kuvaavat unelmaa. Pohjapaperi kannattaa olla sen kokoinen, että sen saa sijoitettua arkiympäristöön. Kuvat voi myös itse piirtää tai maalata, ja paperille voi liittää kerrallaan useita unelmia.

Sanallinen aarrekartta voi koostua esimerkiksi kirjeestä, jossa kuvataan millaista elämäsi on, kun unelmasi on totta. Unelmat voi myös kirjoittaa sellaisinaan, lyhyestikin. Tärkeintä on, että teksti on puhuttelevaa, olipa tekstiä vähän tai paljon.

Tuntemuksellisessa aarrekartassa ideana on ”piirtää” omaan kehoon kohta, jota koskettaessaan muistaa unelmansa.

Kun unelma on täsmällisesti määritelty, mieli yleensä lähtee alitajunnan avulla työstämään sitä. Huomaamattaan saattaa päätyä toteuttamaan unelmaansa, vaikkei ehkä tietoisesti tätä tehnytkään. Unelmat eivät välttämättä ole pysyviä, vaan muuttuvat usein vuosien varrella. Harju kehottaakin merkkaamaan aarrekarttaan päivämäärän, jolloin aarrekartta tarkastetaan: onko unelma toteutunut? Onko unelma edelleen sama? Peruseste unelmiemme toteutumiselle Harjun mukaan olemme me itse, ajattelumme ja asenteemme. Saatamme pitää unelmiamme vähäpätöisinä tai emme arvosta niitä riittävästi, toisaalta saatamme jopa hävetä niitä.

Oletko sinä koskaan kokeillut tehdä aarrekarttaa? Miten aarrekarttasi kävi? Toteutuivatko unelmasi?

Yksi mielenkiintoisimmista blogeista, joita tällä hetkellä seuraan, on ”Kuusivuotissuunnitelma”, jossa perheenäidillä on tavoitteena kuudessa vuodessa saavuttaa unelmatalo, esimiesasema ja sijoitussuunnitelma. Aika selkeät unelmat. 

Toinen mielenkiintoinen blogi on Rosita Juurisen kirjoittama ”Matkaopas vaurauteen”, mikä kertoo vaihtoehtoisesta tavasta elää elämää.


Jos sinulla on linkkivinkkejä unelmien toteuttamisesta, jaa ne meille muillekin laittamalla niitä kommentteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti