torstai 10. marraskuuta 2016

Kun aina palelee...

Olen perinyt äitini puolelta ”palelemisgeenin”. Käytännössä olen huomannut tämän vaikuttavan siten, että vuosi vuodelta syksy tuntuu viime vuotista kylmemmin luissa ja ytimissäni. Pahin kombo lienee sateinen ja tuulinen keli, jolloin mikään vaatekerta ei tunnu riittävän. Joka vuosi teen myös hankintoja, joilla palelemista saisi kuriin. Tässä joitakin niistä:

Untuvatoppatakki. Päätin viime syksynä hankkia untuvatoppatakin vanhan toppatakkini ollessa jo ohut, kylmä ”luiru”. Vanha toppatakkini oli palvellutkin urhoollisesti 10 vuotta, joten oli ehkä muutenkin aika päivittää toppatakki. Tein suuren vertailun eri merkkien välillä ja päädyin lopulta hintaa ja laatua vertailemalla ehkä yllättäväänkin Espritin untuvatoppikseen. Hintaa tälle ostokselle tuli 159€, ja Esprit mainosti takkia sellaisena, joka on tarkoitettu koviin pakkasiin. Voinkin iloisena kertoa, että viime talven paukkupakkaset eivät tämän takin alla tuntuneet miltään.  Takki on paitsi lämmin, myös minun makuuni hyvännäköinen. Tämä takki on ollut käytössä töissä sekä ihan pulkkamäessä. Muuta toppatakkia en ole rinnalle edes hankkinutkaan. Toivon tämänkin takin kestävän käytössä vähintään 10 vuotta, mutta nähtäväksi jää. Sitä, mistä untuvat takkiin on hankittu, on jäänyt itselleni epäselväksi. Sitä haluaisi olla eettinen kuluttaja, mutta kaikkea tietoa ei kuluttajalle valitettavasti ole saatavilla.

Villapohjasukat. Minua palelee aina varpaista. Nukun kesät-talvet villasukat jalassa, harrastan jopa seksiä villasukissa! Kun muut ajat öitä lukuunottamatta kesällä tarkenen puuvillasukissa, on syksyllä pakko vaihtaa villapohjasukkiin. Itse opin vasta mieheni kerrottua, että puuvillasukat ovat talvella kylmät eikä auta, vaikka vetäisin puuvillasukkien päälle kymmenet villasukat; jalat palelevat silti alimmaisen kerroksen takia. Niinpä ostin alkuun kokeiluun villapohjasukkia, ja niitä täydennän vuosittain sukkalaatikkooni. Lapsilleni ostan myös jokaisesta talvialesta seuraavaan talveen villapohjasukkia, koska nämä ovat kätevät esimerkiksi luistimien sisällä, kun muita sukkia luistimeen ei enää tarvitakaan.

Merinovillavaatteet. Tänä syksynä H&M mainosti merinovillapaitoja edulliseen hintaan. Merinovillavaatteita valmistavat mm. Ruskovilla ja North Outdoor Active. Ylen Kuningaskuluttaja teki merinovillavaatteista oman vertailun, jonka voit lukea täältä. Miksi minä päädyin H&M:n merinovillapaitoihin esimerkiksi Ruskovillan sijaan? Raha valitettavasti ratkaisi tämän erän. Tarkoitus on jatkossa suosia kotimaista Ruskovillaa, mutta ensimmäinen hankinta tuli hankittua nyt puhtaasti edullisemman hyväksi. H&M ei kerro mistä merinovillasta heidän paitansa on tehty, toisin kuin Ruskovilla, joten havaintoni jäävät ainoastaan oman ”fiiliksen” perusteella tehdyiksi. Vielä en ole viime viikolla saamiani vaatteita testannut, olen säästänyt niitä vielä kylmemmille keleille. Huomasin myös, että H&M on ottanut valikoimaansa villakerrastot. 

Relaxant-jalkavoide. Relaxant-jalkavoiteen kerrotaan lisäävän laskimoverisuonten verenkiertoa sekä aktivoivan pintaverisuonista, minkä seurauksena palelun tunne jaloista häviää. Relaxantin valmistajan sivuilla kerrotaan, että jalkavoidetta voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi jalkoihin noin 30 min ennen ulkoilua. 75 ml:n tuubi kustansi n. 17 euroa. Itselläni tuo rasva ei valitettavasti kovin kauaa jalkoja lämmitä.Kaiken tämän lisäksi haaveilen seuraavista asioista:

Untuvapeitto. Haaveissani on vielä ostaa untuvatäkki. Tässä kohtaa aion suosia suomalaista ja ostaa Joutsen-merkkisen täkin. Kustannus tulee olemaan noin 179€. Peitteen voi ostaa vaikkapa Prismasta. Joutsen-valmisteisissa untuvatäkeissä on lisäksi Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus. Untuvatäkin haluaisin siksi, että se on talvella lämmin ja kesällä viileä. Peitteen untuva on elintarviketuotannon sivutuotetta ja yritys mainitsee lintujen eläneen tiloilla, joissa on ollut hyvät elinolosuhteet.

Tekniset alusasut. Tällä hetkellä kaikki tekniset alusasuni ovat 100% polyesteriä. Ajatuksena on lisätä luonnonmateriaalien määrää näissäkin. Kunhan vain taloudellisesti pystyn, siirryn kokeilemaan merinovillaisia ja/tai silkkivillaisia alusasuja. Luulen, että käyttämällä luonnonmateriaaleja muutenkin kuivalle ja herkälle iholleni, teen palveluksen itseäni kohtaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti