tiistai 10. tammikuuta 2017

Vegaanihaastetta on kulunut reilu viikko tämän postauksen saadessa päivän valon. Tiesin jo heti alussa, että vaikeaa tämä minulle tulee olemaan, koska en ole koskaan ollut ”ehdoton” ihminen. Sekasyöjästä yössä vegaaniksi? Ei onnistu.

Tästä haasteesta on kuitenkin tehty hyvin simppeli: saan jo sunnuntaisin sähköpostin, jossa kerrotaan seuraavan viikon ostoslista sekä ruokalista. Lisäksi saan päivittäin äärimmäisen hyviä vinkkejä erilaisista vegaanisista tuotteista, reseptejä sekä linkkejä sivustoille, joista voin hakea itsekseni lisää tietoa.

Vaikken ole kyennyt vegaaniruokaan kuin n. 60-70%:sti päivittäin, olen jättänyt punaisen lihan jo pois ja ennakkoluulottomasti lähtenyt kokeilemaan erilaisia, itselleni täysin uusia, tuotteita. Näistä osa tuleekin osaksi meidän ostoslistaa: Alpron ja Yosan ”jugurtit”. Sekä lapset että mieskin tykästyivät näiden makuun, joka on mielestäni, ainakin Alpron osalta, hyvin suomalaisiinn jugurtteihin verrattavissa.Linssikeitto upposi minuun ja lapsiin, mutta vasta seuraavana päivänä sen tekemisestä. Tämä ohje on napattu Aurinkomaan-kirjasta (Tekijänä Tuija Ruuska).

-          1 sipuli
-          2 porkkanaa
-          4  perunaa
-          100-150g herkkusieniä (itse jätin herkkusienet pois)
-          2-4 valkosipulin kynttä
-          2,5 dl punaisia linssejä
-          3 rkl ruokaöljyä
-          2 rkl tomaattipyrettä
-          400 g tomaattimurskaa
-          1,5 l vettä
-          2 tl basilikaa
-          2 tl timjamia
-          1 tl suolaa
-          ripaus rouhittua mustapippuria
-          ½-1 dl tuoretta persiljaa

Kuumenna kattilassa sipuli, valkosipuli, herkkusienet ja tomaattipyre. Lisää loput aineet mausteita lukuunottamatta ja hauduta 45 min. Lisää lopuksi mausteet ja tarvittaessa vettä.

Itse soseutin keiton. Ensimmäisellä kerralla totesin lasten kanssa, ettei tämä keitto ollut kyllä kenenkään makuun, koska se ei maistunut yhtään miltään. Seuraavana päivänä mausteet olivat tehneet ”temppunsa” ja etenkin lapsista nuorin tykästyi keittoon kovasti. Tästä ohjeesta tuli keittoa itselleni neljäksi päiväksi. Muutoin söin joko samaa ruokaa kuin muu perhe, tai korvasin yhden aterian päivittäin smoothiella. Smoothiet tein tavalliseen luonnonjugurttiin, mutta seuraavan kerran kun käyn kaupassa, yritän muistaa ostaa kauramaitoa, jotta vegaaniviikkoni nousisivat 100 prosentin tuntumaan :) Kahtena ensimmäisenä vegaanihaastepäivänä tulin siis syöneeksi kanasta tehtyä ruokaa, mutta loppuviikko meni puhtaasti kasviksilla ja hedelmillä, jes! Tästä on hyvä jatkaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti