sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kierrättämisen ilosta

Kaarina Davis kirjoitti blogissaan miten hänen tulee maksaa jätemaksu, vaikkei häneltä tule kuin pieni pussillinen jätettä VUODESSA. Arvatkaa jäinkö miettimään miten tämä on mahdollista? Sanoisin, että aivan mieletön tulos. 

Minun perheessäni lajitellaan lehdet ja kartonki, tosin talvella käytämme tyhjiä maitopurkkeja uunin sytyttämiseen. Lisäksi ongelmajätteet, metallijäte ja pullot kierrätetään sekä keväästä syksyyn kompostoidaan, mutta muovipulloista (pesuaineet, shampoot yms.) olen potenut huonoa omaatuntoa. Muovipakkaukset kun aina päätyvät roskikseen. 

1.1.16 lähtien kaatopaikoille ei ole saanut enää viedä muovipakkaus- tai muovijätettä. Mielenkiintoista sinänsä, että kerätyspisteitä ei olla kuitenkaan saatu vielä kaikkialle lainmuutoksesta huolimatta. Kaarinan postauksen myötä päädyin googlettamaan löytyykö omalta paikkakunnalta muovinkierrätysastioita, ja löytyihän niitä. Mieheni torppasi välittömästi koko ajatuksen muovin kierrättämisestä, koska meneehän jätteemme jo nytkin energiaksi voimalaitoksiin. Kierrättämisen ehkä ärsyttävin puoli on se, että jokaiselle jätteelle pitäisi olla oma astiansa jo kotona. Toinen ärsyttävä asia on se, että pitää "viitsiä" viemään aina jätteet kierrätyspaikalle. Jos ei ole autoa, joudun itse kantamaan näitä kierrätyspisteeseen aika matkan. Toisaalta mietin jo nyt, kun tänään viimein päätin aloittaa muovinkierrättämisen, että ehkä jatkossa pystyisimme nipistämään jätemaksusta, kun jäteastiaamme ei tarvitsisi tyhjentää niin usein. Kesäisin aina harvennammekin astian tyhjentämistä, koska kompostoin kaiken eloperäisen eikä jätettä tuolloin tule kuin nimeksi. Tänä vuonna taidankin hankkia entistä paremman kompostin, jossa voin kompostoida myös talven yli biojätteet. 

Silti pohdin yhä, että vaikka miten kierrätysasteemme nousee, niin emme me kyllä tule pärjäämään Kaarinalle mitenkään. Muovipussillinen jätettä vuodessa... tekisi melkeinpä mieleni kysyä mitä tämä jäte sitten loppujen lopuksi on. 

Oletteko muuten nähneet Tikanojan & Lassilan jäteauton, jonka kyljessä lukee: "On helppoa muuttaa säilykepurkki haarukaksi. Paljon vaikeampaa on muuttaa ihmisten ajattelutapoja." Osui ja upposi minuun. Kesti ehkä turhan pitkään saada muovitkin kierrätetyksi. Toisaalta, minullapa onkin vanhoista pullontölkeistä valmistettu toppatakki. Jotain ekoa ehkä sekin ;)

Muovien kierrätyksestä lyhyesti. 

Mitä kierrätysastiaan saa laittaa?

 • kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia
 • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset (jugurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset)
 • pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
 • muovipullot, kanisterit ja -purkit
 • muovikassit, -pussit ja -kääreet

Mitä kierrätysastiaan EI saa laittaa?

 • likaisia muovipakkauksia tai sekäjätettä
 • PVC-pakkauksia (numerolla 03)
 • muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia
Kaupasta ostettuja muovituotteita, kuten vaikkapa pakasterasiaa tai muuttolaatikkoa, ei saa laittaa kierrätysastiaan. 

Lähteenä www.uusiomuovi.fi

6 kommenttia:

 1. Olen itsekin seurannut Kaarinan blogia jo pitkään ja pidän erityisesti alkuvuosien kirjoituksista. Myös Kaarinan kirjat suosittelen lukemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenutkin Kaarinan kirjoja :) Sinun blogisi ei muuten ole enää julkinen. Onko tähän jokin syy?

   Poista
  2. Mun blogi lähti hyvään alkuun, mutta on nyt mietinnän alla. Tykkään itse aktiivisista blogeista (vähintään kerran viikossa postaus), mutta juuri nyt en ole varma, kykenisinkö itse sellaiseen tahtiin. Mutta katsellaan, josko joku päivä vielä aktivoidun!

   Poista
  3. Toivottavasti aktivoidut! Itselläni on julkaisutahti myös hidastunut uuden työn myötä. Työ syö ihan liikaa energiaa ja lasten kanssa sitä haluaa kuitenkin vapaa-aikaa viettää.

   Poista
 2. On muuten todettava, että jo heti ensimmäisenä päivänä meiltä tuli muovipussillisen verran muovijätettä kaiken maailman pakkausten myötä!

  VastaaPoista
 3. Meilläkin kerätään nykyään muoviijätteet erikseen ja sitä tulee ihan järkyttävä määrä. On hyvä, että muovit saadaan kiertoon, mutta vielä parempi olisi, jos kaikkea ei tarvitsisi pakata niin moninkertaisesti muoviin. Sekajätteen vähentymisen kyllä huomaa nopeasti kun noukkii muovit erilleen.

  VastaaPoista