tiistai 14. maaliskuuta 2017

Pesupähkinät

Kun esikoiseni syntyi, oli erittäin ekologisesti elävä nuori äiti. Innostuin kestovaippailusta ja muista kestotuotteista. Samaan aikaan kokeilin ystäväni vinkistä pesupähkinöitäkin. Vaatteisiin ne soveltuivat hyvin pesuaineeksi, mutta vaippoja ne eivät pesseet riittävän puhtaiksi. Kun vauva numero 2 oli "iloinen" koliikkivauva, loppui kaikki kestoilu ja ekoilu kuin seinään. 

Nyt kun olen taas palannut ekoilun pariin, päätin tilata Hyvinvoinnin tavaratalosta* pesupähkinöitä. Tässä kohtaa voi taas kritisoida, miten ekologista onkaan tilata tuotteet kotiin, mutta kun muita vaihtoehtoja ei tällä hetkellä ole, niin näillä mennään... Tässä kohtaa on myös pakko kiittää Hyvinvoinnin tavarataloa* loistavasta asiakaspalvelusta, jossa alunperin tilaamiani pesupähkinöitä ei ollutkaan, mutta sain samaan hintaan kalliimman ja suuremman pakkauksen. 

Mitä pesupähkinät sitten ovat?
350g pesupähkinöitä 8,80€ Hyvinvoinnin tavaratalostahttp://tc.tradetracker.net/?c=3402&m=12&a=259806*

Pesupähkinät ovat luonnon oma tuote, joita kasvaa Himalajan rinteillä. Pähkinöiden kuoressa on puhdistavaa ainetta, sapotiinia, joka alkaa irrota kuoren pinnalta yli 30 asteen lämpötilassa.

Pesupähkinöiden kerrotaan käyvän kaikille tekstiileille, jopa aralle silkille, pellavalle sekä villalle. Pähkinät pesevät hellävaraisesti kirjopyykin, mutta valkopyykin sekaan kannattaa pesupähkinöiden lisäksi laittaa ruokasoodaa tai leivinjauhetta. 

Pinttyneitä tahroja kehotetaan esikäsittelemään esimerkiksi sappisaippualla ennen pesua. Omassa pakkauksessani annostukseksi sanotaan riittävän 2-4 pesupähkinää/ 3-5 kg pyykkiä, mutta itse olen laittanut 6 pesupähkinää/ koneellinen. Samoilla pähkinöillä voit pestä useamman koneellisen ja heittää lopuksi pähkinät kompostiin. Itse käytän samoja pähkinöitä 2-3 koneelliseen.

Planet Puren pakkauksessa tuli mukana pieni pussukka, jonne pähkinät voi laittaa sisään ja pussukan pyykin sekaan. Samanlaisen pussukan voi askarrella vaikkapa vanhasta sukasta.

Pesupähkinöiden kanssa ei tarvitse käyttää enää erikseen huuhteluainetta, vaan pesupähkinöissä oleva sapotiini tekee pyykistä pehmeän. Positiivista pähkinöissä on myös se, että ne ovat hajusteettomia, jonka ansiosta ne sopivat meidän allergikkoperheelle.

Tällä hetkellä, kun lapseni ovat lähes 7- ja 9- vuotiaita, lika ei ole enää "samanlaista" kuin lasten ollessa pienempiä. Meillä pyykkiä ei oikeastaan tarvitse edes esikäsitellä sappisaippualla, vaan pesupähkinöiden teho on riittänyt tekemään vaatteista puhtaita. 

Mieheni reaktio pesupähkinöihin? "Mun vaatteita et sitten noilla pese." :) Niinhän Sä luulet! ;)

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti