keskiviikko 30. elokuuta 2017

Sadonkorjuun aika

Tämä kesä on ollut kerrassaan ankea sään puolesta. Tomaattini alkoivat kukkia vasta kuukausi sitten ensimmäisen kerran ja nyt kelit alkavat olla niin viileät eikä itselläni ole kasvihuonetta, joten keräsin suurimmat tomaatin raakileet sisälle kypsymään. Tomaatin raakileet ovat nyt omenoiden ”syleilyssä”. Omenien muodostama eteeni kun kypsyttää tomaatit tuota pikaa. Käytän muuten omenoita avokadojenkin kypsyttämiseen.
Meidän pihalta löytyy sekä vihreä- että punainen karviaismarjapensas, jotka tuottavat joka vuosi hyvän sadon. Lehtokotilot ovat tosin ihan yhtä innoissaan karviaisista kuin minä ja lapseni... Karviaiset ovat loistavia vitamiinipommeja: niistä saa A-, C- , E- ja K-vitamiinia. Karviaisista on tullut tehtyä hilloa ja kiisseliä, mutta pääsääntöisesti näitä tulee napsittua tv:n äärellä.Viimeiset kesäkurpitsat ovat vielä kypsymässä, mutta kooltaan alkavat olla jo aika pieniä. Kesäkurpitsoja tuli kiitettävästi tänä kesänä ja viljelylaatikko tuli todettua hyväksi kasvupaikaksi. Kesäkurpitsalasagnea meillä on syöty PALJON. Pojan mielestä jo liikaakin, mutta itse rakastan ko. ruokaa...Keräilin viimeiset yrtit, basilikat ja persiljat, talteen ja laitoin leivinpaperille kiertoilmauuniin kuivattavaksi ensimmäistä kertaa. Yllättävän pitkään joutui uunissakin kuivattamaan, tosin lämpöasteita oli alle 30 astetta ja uunin luukku aavistuksen raollaan, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi. Monena vuotena on pitänyt kokeilla kuivattaa yrttejä, mutta aina se on jäänyt. Onneksi viimein tuli kokeiltua ja taatusti kuivatan itse jatkossakin. Lämpötila ei saa siis nousta yli 30 astetta, jos käyttää kiertoilmauunia. Kun yrtit ovat ”rapeita”, ne ovat kuivia. Sitten ei muuta kuin yrtit purkkiin. Kiertoilmauuniakaan ei tarvitse, vaan kaikki voi kuivattaa ihan huoneenlämmössäkin.
Musta- ja punaherukkapensaat ovat vielä sen verran nuoria yksilöitä pihallamme, joten sato oli kourallinen marjoja kummastakin pensaasta. Kirsikkapuussa sama juttu. Luumut ovat vielä raakoina puussa, mutta toivottavasti nekin kypsyvät ennen joulua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti