lauantai 12. elokuuta 2017

Teeholisti

Minulla on riippuvuus. Se on teen juonti. Aamuni eivät yksinkertaisesti käynnisty ilman teetä. Jos vietän päivän kotona, teepannu käy kuumana tämän tästä. Ennätykseni taitaa olla 5 litraa vuorokauden aikana. Kuulostaa ehkä hurjalta, mutta minulle teen juominen on hetki, jolloin irtaudun hetkeksi täysin arjesta. Saatan istua teemukini kanssa lukemassa aamun lehteä, kesällä istun terassillamme teemukini kanssa ihastelemassa pihaani tai sitten vain lekottelen sohvalla viltin alle villasukat jalassa lämmittelemässä teemukini kanssa. Teetä ei voi hörppiä kiireessä, vaan teen juominen vaatii aikaa. Mikä ihana tekosyy taas istahtaa paikoilleen teemukin kanssa!

Teemukini tulee olla iso. Parhaimmiksi olenkin todennut Iittalan 0,4 litran mukit, joita olen kerännyt itselleni aina uuden teeman tultua myyntiin. Toisten mielestä mukin pitäisi olla laakea, mutta minulle tärkeintä on koko. Mikään ei varmaan ärsytäkään niin paljoa kuin huoltoasemien pienet mukin, joihin vesi tulee annosteltuna. Kun olet teepussin uittanut ja otat mukista pois, teetä on jäljellä enää puolet mukin sisällöstä.


Lempimuki ja Tampereen Tallipihan suklaapuodista ostettu vihreä kirsikkatee.
Kotona en teetä juo pusseista koskaan. Ainoa oikea tee itselleni on haudutettu tee. Vieraissa ja huoltoasemilla on pussiteehen pakko taipua, ja maku on kieltämättä sen mukainenkin. Alkuun omistin haudutussiivilöitä, kunnes lopulta ostin ensimmäisen hauduttimen. Tefalin Magic Teapot toimi aikansa, tosin siinä ei ollut mahdollisuutta valita lämpötilaa esimerkiksi vihreälle teelle. Mieheni osti pari vuotta sitten vedenkeitinten Mersun, jossa voin hifistellä eri lämpötilat erilaisille teelaaduille. Tosin, teenjuojissakin on erilaisia näkemyksiä siitä, onko tarpeen keittää vesi joka kerta ja vasta sitten laskea veden lämpötila vihreälle teelle sopivaksi. Itse oikaisen ja lämmitän teen suoraan 90-asteiseksi.

Omalla paikkakunnallani valitettavasti ei ole kunnon teekauppoja, joten useimmiten tilaan teeni netistä. Teekauppa.fi, jonka mainos on omillakin sivuillani, on laajan valikoiman omaava teekauppa, josta olen lukuisia kertoja tehnyt tilauksia. Palvelu on ollut nopeaa ja teet tuossa tuokiossa postissa. Ainoana miinuksena teen tilaamisessa netistä koen sen, etten pääse haistamaan teelaatuja. Mikään ei ole huumaavampaa kuin mennä oikeaan teekauppaan sisälle ja päästä tuoksuttamaan eri aromeja.

Teen juonti on itselleni ensisijaisesti hetki rentoutumiseen, mutta on sillä muitakin hyviä ominaisuuksia. Tee sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka tuhoavat elimistössämme olevia vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit vaurioittavat solujamme ja siten aiheuttavat esimerkiksi vanhenemista. Teen juomisella ei valitettavasti saavuta ikuista nuoruutta, mutta solujen vanhenemista se voi hidastaa sekä estää erilaisten mutaatioiden synnyn.

Teen juomisella on myönteisiä vaikutuksia sydän- ja verisuonisairauksiin. Koska tee on diureetti (poistaa elimistöstä nesteitä), se laskee verenpainetta. Itselläni jopa liikaa ;) Lisäksi se suojaa sepelvaltimotaudilta vahvistamalla verisuonten seinämiä sekä ehkäisemällä kolesterolin syntymistä. Toisaalta vihreä tee ja verenohennuslääkkeet eivät sovi yhteen, kuten eivät mitkään muutkaan vihreät tuotteet. Diureettina runsas teen juonti ehkäisee virtsatien tulehduksilta.

A cup of tea, please!

Tiesitkö, että tee on yksi maailman suosituimmista juomista, ja meneehän sitä meidänkin perheessä parhaimmillaan 5 litraa päivässä. Ja minähän olen ainoa, joka teetä perheessämme juo, joten minua voisikin kai kutsua ”teaholiciksi” ;)

2 kommenttia:

 1. Teenlipittelijä täälläkin! :) Olen kyllä sekakäyttäjä; kahvikin maistuu. Mutta kahvia juon vain 2-4 dl päivässä. Teetä juon 1,5-2 litraa päivässä.
  Meillä on myös vedenkeitin, johon voi säätää lämpötilan. Todella kätevää, tulee yleensä käytettyä mustalle teelle 90 astetta ja vihreälle 85 tai 80. (Ja kahvillekin 80, 85 tai 90, me kun teemme kahvin manuaalisesti joko Aeropressillä tai Hario V60 Pour Over -setillä, kahvinkeitintä ei ole.) Irtoteen haudutusta varten meillä on lasinen teekannu, (ja siinä silloin tällöin tulee haudutettua pussiteetäkin, jos sitä juo enemmän kuin yhden mukillisen.) Kotona siis juon myös pussiteitä, omaan makuuni niistäkin löytyy ihan hyviä kauheiden earl grey -hirveyksien lisäksi. :D Irtoteetä ostan eniten ihan vain hyvin varustellusta Citymarketista, mutta Turun kauppahallissa on kalliita teitä myyvä teekauppa, jossa sitten tulee harvoin hifisteltyä. Ja omaksi pussiteeksi kelpaa tosiaan peruskauppojen valikoimat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joskus eksyt Tallinnaan, Kristiinen ostoskeskuksessa (=Prisma) on halpa, mutta todella hyvä teekauppa. Itse raahasin pussitolkulla teetä sieltä viimeksi.

   Poista