keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Aarrekarttaa piirtämässä

Olen kirjoittanut aiemmintekstejä aarrekartan tekemisestä, mutta koska ”uusi elämäni” burn-outin jälkeen oli vielä niin alussa, en osannut hahmottaa mitä oikeastaan elämältäni haluan. Olen aina ollut haaveilija ja suunnitellut hyvin tarkkaan mitä haluan, mihin pyrin ja suunnistanut määrätietoisesti ja päättäväisesti kohti unelmiani. Kunnes olen uupunut. Siksi onkin ollut vapauttavaa opetella elämään hetkessä. Huominen on huomenna ja ehkä ennen nukkumaan menoa kurkkaan mitä huomenna on luvassa, kuten moneen lapset menevät kouluun tmv. mutta muutoin olen pidättäytynyt katsomasta kovinkaan pitkälle eteenpäin.

Olen aina ollut innokas opiskelija, ja kasassa on kolme korkeakoulututkintoa, mutta päästyäni vihdoin unelma-ammattiini, tuli yt:t ja työt loppuivat siltä seisomalta. Olen joutunut keksimään itseäni uudestaan ja uudestaan. Tällä unelma-ammatillani ei tänä päivänä Suomessa enää työllisty, joten tekohengitystä on tarvittu – ja tarvitaan lisää. Lähdin piirtämään mind mapia hyväksikäyttäen ”urapolkuani”. En ole aiemmin halunnut paljastaa koulutustaustaa kummassakaan blogissani, mutta ... tässä se nyt tulee:
Olen ensimmäiseltä ammatiltani sairaanhoitaja AMK. Tämän jälkeen olen valmistunut yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi ja terveystieteiden maisteriksi opettaja-linjalta. Valmistuttuani opettajaksi, sain samantien töitä ammatillisena opettajana. Töiden ohella opiskelin seksuaalikasvattajaksi, koska opetin sitä muiden ammattiaineiden ohella. Hallituksen tekemien leikkausten jälkeen minä (ja aika moni muu ammatillinen opettaja), päätyi työttömäksi. Niinpä hain nopeimpaan mahdollisimpaan koulutukseen: erillisiin erityisopettajan opintoihin. Jäin pisteen päähän paikasta, mutta en lannistunut. Luin avoimessa yliopistossa erityispedan perusopinnot saadakseni lisäpisteitä seuraavaan hakuun. Seuraavaan hakuun en lähtenytkään saadessani töitä. Päädyin monen sattuman ja onnenpotkun kautta nykyiseen työhöni, joten lähdin taas opiskelemaan. Tällä kertaa suomea. En kuitenkaan voi toimia suomen kielen opettajana muualla kuin 3. sektorina tai vapaan sivistystyön parissa, eli vaikkapa kansalaisopistossa. Erityisopettajana voisin opettaa millä tahansa koulutusasteella, joista peruskoulu olisi se mielenkiintoisin.

Peruskoulun luokanopettajaksi joutuisin opiskelemaan koko tutkinnon kasvatustieteen perusopintoja lukuunottamatta, mikä on mielestäni jotenkin käsittämätöntä, olenhan yliopistosta valmistunut ammatillinen opettaja! Tämä vaihtoehto on omalta kohdaltani kuitenkin poissuljettu vaihtoehto. En halua luokanopettajaksi. Tuohon päälle tulisivat vielä luokanopettajan monialaiset opinnot, 60 op, yhteensä siis 175 op opiskeltavaa. 

Hoitoalalta olen myös pyrkinyt eroon, vaikkakin viime kesänä tein sitä kolmen kuukauden ajan. Voisin jatkaa toki opintojani seksuaalikasvattajasta seksuaaliterapeutiksi ja perustaa oman vastaanoton, mutta sekään ei ehkä ole se omin juttuni...

Olen kiinnostunut psykologiasta, ja erityisesti työ- ja organisaatiopsykologiasta, mutta koska en ole psykologi, ainoa työllistymismahdollisuus todennäköisesti olisi oman toiminimen kautta kouluttajana toimiminen. Joten jäljelle jäävät, ja tällä hetkellä itseäni eniten kiinnostavimmat polut, ovat erityisopettajan opinnot sekä suomenkielen opettaminen. 

Näiden lisäksi tein listaa siitä mikä itseä kiinnostaa ja mikä ei. On helpompaa rastia polkuja pois plussien ja miinuksien avulla. Tätä helpotti myös se, kun lähti miettimään missä itse haluaisi olla 5 vuoden päästä. Vielä vuosi sitten en olisi pystynyt nimeämään ainuttakaan asiaa, mutta nyt pystyn. 

5 vuoden päästä olen 40-vuotias. Tavoitteenani on:
- maksaa asuntolaina kokonaan pois
- kerryttää sijoitusvarallisuutta yli 50.000€
- tehdä töitä 2-3 päivää viikossa ITSELLENI
- matkustaa väh. kerran vuodessa ulkomaille

Keinoina:
- asuntolainan nopeampi takaisinmaksaminen
- yrittäjyys, jota pitää vielä pohtia enemmänkin...

10 vuoden päästä, lasteni ollessa jo aikuisia, toivoisin tekeväni kriisityötä ulkomailla.

Lyhyemmän aikavälin tavoitteet ovat tulevat pääsykokeet ja kouluun pääseminen, uusien työmahdollisuuksien kartoittaminen sekä ulkomaanmatka esikoisen kanssa. Nämä kaikki ovat seuraavan puolen vuoden tavoitteita :)

Millainen on Sinun aarrekarttasi? 
Millainen on Sinun urapolkusi? 
Mistä haaveilet 5 tai 10 vuoden kuluttua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti