maanantai 1. tammikuuta 2018

Mitä opin vuodesta 2017?

Vuoden vaihtuessa tulee aina tehtyä itsepohdiskelua siitä, mitä vuoden aikana on tapahtunut ja ennen kaikkea mitä siitä kaikesta on itse oppinut. Ihminen kehittyy ihmisenä ainoastaan tarkkailemalla itseään, saamalla palautetta itsestään ja ottamalla kaikesta tästä "onkeensa". Uskon, että tällä tavoin meistä voi tulla vain ja ainoastaan parempia ihmisiä, ja parempia itsellemme.

Työ. Aloitin vuoden 2017 uudessa työpaikassa. Työtehtävät ja –paikka ehtivät vaihtua kolmesti vuoden aikana, mutta vaikka jännitin burn-outin ja lyhyen työttömyysjakson jälkeen palata takaisin työelämään, huomasin, että todella paljon asiat ovat kiinni myös omasta asenteesta ja siitä miten omat työt järjestää.

Opin kuuntelemaan kehoani. Enää en nappaa Buranaa suuhun ja mene puolikuntoisena töihin, vaan jään kotiin hoitamaan itseni työkykyiseksi. Työt eivät katoa työpaikalta mihinkään eikä kukaan meistä ole työpaikalla korvaamaton.

Kasvisruokavalio. Olen vähentänyt perheessämme lihansyöntiä tuntuvasti. Syön hyvin pitkälti kasvisruokaa ja olen huomannut voivani paremmin. Syön yhä kanaa ja kalaa proteiinin takia ja huomasinkin, että vaikka fyysinen kunto esim. juostessa on hyvä, sillä mitä suuhunsa laittaa, voi vaikuttaa suoritukseen. Jossakin kohtaa sain aivan liian vähän proteiineja ja tässä onkin uudelle vuodelle tavoitetta: löytää sopiva määrä proteiinia, jotta elimistö ei ihan nuupahtaisi.

Viikoittainen liikunta. Poikani jääkiekkoharrastuksen myötä olen palannut takaisin juoksun pariin. Nautin, että samalla, kun seuraan poikani lätkätreenejä, voin juosta jäähallissa pitkää matkaa ja hakea vaihtelua portaita juoksemalla. Liikunnan ilo on palannut ja fiilis tuntuu ja näkyy koko kropassa.

Huolehdin yöunistani. Tämä on kaiken a ja o omassa hyvinvoinnissani. Pakko saada nukuttua 8-9h/yö, jotta voi olla hyvä työntekijä, vaimo ja äiti.

Kaikkea ei tarvitse sietää. Jokainen on vastuussa aina omasta itsestään. Ketään ei voi muuttaa mieleisekseen, mutta se mihin voi itse vaikuttaa, on se, keitä ihmisiä laskee lähelleen. Nämä ihmiset myöskin voivat lisätä omaa hyvinvointia tai laskea sitä. Kerroin työpaikkani ankeuttajista ja kimppakyydeistä, jotka alkoivat olla niin raskaita, että totesin lopulta, etten halua enää tätä. En halua olla enää näiden ihmisten kanssa, koska he saavat minutkin voimaan pahoin. Sen sijaan haluan ympärilleni ystäväni, joiden kanssa nauretaan pissat housuun, ja jotka voivat kertoa kyllä huolistaan, mutta huolet eivät ikään kuin kaadu päälleni, kuten kimppakyydissä.

Lukeminen. Olen palannut kirjojen äärelle! Tästä olen ollut todella innoissani. Yritän korvata tv:n äärellä vietetyn ajan lukemisella. Näin joululomalla on tullut jo muutama romaani luettua. Vuosien lukemattomuuden jälkeen on ollut haastavaa löytää kirjoja, joista pitäisi, mutta netistä löytyy vinkkejä tähänkin. Pongasin listan, jossa oli nimetty 100 kirjaa, jotka jokaisen pitäisi elämänsä aikana lukea. Tietämättäni olen lukenut lähes kaikki niistä. Mutta ihan vinkkinä: Pajtim Statovcin ”Kissani Jugoslavia*” ja ”Tiranansydän*” olivat vaikuttavia ihmisyydestä ja toiseudesta kertovia kirjoja. Ahmin molemmat teokset siltä istumalta. Eräästä kirjasta tulen kirjoittamaan ihan oman postauksensa jossakin kohtaa...

Uuden vuoden lupauksia en tänä vuonna tee. Ei oikein ole mitä luvata? Jatkan entiseen malliin ja haen jonkinlaista uutta suuntaa elämälleni... Viime vuoden lupaukset olenkin aika hyvin lunastanut, poislukien 600 euron haasteeni ;)

Ihanaa uutta vuotta Sinulle! Mitä Sinä opit viime vuodesta? Aiotko tehdä uuden vuoden lupauksia tälle vuodelle?


*merkityt linkit ovat afficiliate-linkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti