sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Uusperheen arkea

Olen elänyt uusperheessä jo jonkun vuoden. Jos yksinhuoltajana oli jo haasteellista suunnitella elämää 2 viikkoa eteenpäin, kokeilepa sitä uusperheessä. Uusperheen arkeen kun ei vaikuta ainoastaan MEIDÄN perheen arki, vaan myös kahden muun perheen. Kun pinnani edellisen kerran kiristyi aiheesta ”Miksi emme tule 10 tunnin ajomatkan päähän kissanristiäisiin viikonlopun ajaksi”, ajattelin avata niille, jotka eivät tiedä, mitä on elämä uusperheessä, hieman tätä kuviota.

Oma sisareni perheineen asuu kohtuullisen ajomatkan päässä, isäni hyvinkin lähellä. Mieheni lapsuuden perhe puolestaan on hajaantunut 10-14 tunnin ajotunnin päälle ympäri Suomea. Mieheni perheestä olemme siis ainoat täällä toispuolel Suomee. Olemme myös ainoat, joilla on lapsia. Meillä on siis neljän lapsen uusperhe, meillä ei ole yhteisiä lapsia EIKÄ tule, vaikka appiukko sitä kovasti jaksaa jankuttaa joka kerta tavatessamme.

Siitä huolimatta, että appivanhempani ovat juuri eläköityneet, terveitä, meidän oletetaan aina ajavan jouluiksi, syntymäpäiviksi, hiihto- ja syyslomiksi, lomiksi ja kissanristiäisiksi 14 ajotunnin päähän. Meillä on tavallinen sedan-mallinen auto, johon mahtuu 5 matkustajaa (meitä on 6). Kun sanomme, että ei onnistu, vastaus on: vuokratkaa tila-auto! Jos ei jo 5 hengen kuljettaminen toiselle puolelle Suomea maksa riittävästi ”tavallisella autolla” polttoaineineen, puhumattakaan siitä, että syömässä/pissalla/jaloittelemassa pitää käydä useamman kerran (14h ei enää riitä edes ajoajaksi/ suunta), ja yleensä jotakin pitää vielä ostaa näiltä ”pitstopeilta” lasten motivoimiseksi, niin mitäpä maksaisi ostaa tila-auto tai vuokrata sellainen? Kommenttina tähän kuulemme usein: Meillä lomailu ei maksa mitään! Ei lohduta. Joku ehkä ihmettelee miksi emme ole jo ostaneet tila-autoa? Syy on siinä, että vain minun lapseni asuvat meillä pysyvästi, mieheni lapset käyvät epäsäännöllisen säännöllisesti meillä, ja heidän kuljettamiseen riittää yksi auto. Minusta se, että pääsemme mummolaan, ei ole riittävä syy hankkia tila-autoa, kun muutoin sille ei ole tarvetta.

Ennen tätä rentouttavaa lomamatkaa pitää myös sopia aikataulu. Kenelle isälle/isäpuolelle/äidille/äitipuolelle sopii, että lähdemme juuri tänä ajankohtana matkaan? Kuudesta aikuisesta kolme tekee 3-vuorotyötä. Mitään ei voi suunnitella esim. puolen vuoden päähän, koska a.) ei ole työvuorot tiedossa ja b.) tulehtuneet välit esimerkiksi mieheni lasten äitiin ovat aina sellainen iso kysymysmerkki. Tämä lähivanhempi on muuten loistava tyyppi pilaamaan jokaikisen suunnitelmamme katkeruudeltaan. Jos käy niin hyvin, että lähivanhempi ensin lupaa laskea lapset matkaan,  hän muuttaa mieltään päivää, kahta ennen ja ilmoittaa lasten olevan mahataudissa, kihomatoja täynnä tai ihan mitä tahansa. Miten niin ette pääse tulemaan? Myöskin se, että toisten 3-vuoron työnluonne on sellainen, ettei työvuorojen vaihtaminen aina onnistu, ei herätä minkäänlaista myötätuntoa saati ymmärrystä.


Entä jos itse sairastut? Olette saaneet kutsun perhetapahtumaan 12 tunnin ajomatkan päähän. Olette ilmoittaneet, että tulette jollakin kokoonpanolla, mutta sairastut. Puolisosi odotetaan silti ajavan yksin tämä 12 tuntia tai vaihtoehtoisesti käyttämään julkista liikennettä (juna+linja-auto = enemmän kuin 12 tuntia/ suunta, hinta 125€/suunta). Kun ilmoitat, ettemme saavu lainkaan, koska minä ja lapset olemme sairaina eikä ole järkeä, että puolisoni lähtee yksin yötä vasten ajamaan, saat kuulla, ettette ole tervetulleita enää jatkossakaan, koska tämä perhetapahtuma oli THE juhla. Kuitti tästä. Samaan aikaan mietit, että taisi olla kolme vuotta näiden sisarusten edellisestä käynnistä meillä? Olemme kyllä kutsuneet heidät kummilastensa synttäreille  joka vuosi, mutta ne eivät ilmeisesti ole olleet riittävän THE juhlia.

Välillä toivon, että mieheni sisarukset lisääntyisivät, saisivat lapsia. Toivon, että he lähtisivät kokeilemaan mitä on reissata lasten kanssa autolla toiselle puolelle Suomea. Toivon, että he kokisivat sen, että se MAKSAA. Kyllä se maksaa kahden aikuisenkin reissata, mutta kaksi aikuista mahtuu tavalliseen autoon eivätkä ruokakustannukset matkan varrella kosketa kuin heitä kahta. Heidän on helpompaa käyttää myös julkisia kulkuvälineitä. Neljän lapsen kanssa tarvitset jo sellaisen määrän vaatettakin viikon reissulle, ettei julkinen liikenne (rattaiden), kassien ja kaiken muun roinan kanssa ole enää edes vaihtoehto ja vieläpä, kun suoraa kulkuyhteyttä paikasta A paikkaan B ei ole.

Entäpä jos seuraavalla kerralla appivanhemmat ja lapsettomat sisarukset vuokraisivat yhdessä sen tila-auton ja ajaisivat meille loman tai viikonlopun viettoon? Olisi helpompaa saada lapset lähivanhemmalta vaikkapa koulupäivän päätteeksi joka päivä moikkaamaan sukulaisia, tai vaikkapa viikonlopuksi. Lisäksi kustannukset jakautuisivat yhden perheen sijasta kolmelle perheelle. Mikä oli vastaus ehdotuksellemme? Änkytiänkyti, ja kiitosei. Niinpä. Ei lisättävää.

Jos Sinun lähipiirissä on uusperheitä, toivoisin hartaasti katsottavan asioita heidänkin näkökulmastaan. Ei, emme ole laiskoja tai itsekeskeisiä, koska emme aina saavu paikalle. Joskus on vain täysi mahdottomuus järjestää kolmen perheen aikataulut niin, että koko perhe pääsisi sovittuun aikaan, sovitulle paikalle. Erityisen pahalta tuntuvat kommentit siitä, ettemme ole enää tervetulleita, koska aikomus oli tulla käymään joka tapauksessa eri viikonloppuna, terveinä, suuremmalla kokoonpanolla, vaikkakin myöhässä, juhlimaan THE juhlaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti