maanantai 20. elokuuta 2018

Jämälanka-blues

Jalkapallon MM-kisat Venäjällä loppuivat jo aikoja sitten, mutta näiden kisojen aikana käteni kaipasivat kovasti tekemistä. Vaikken jalkapallosta niinkään välittänyt, istuin sohvalla perheeni kanssa seuraamassa kisoja ja ryhdyin neulomaan "epävirallista MM-kisaneuletakkia". 

Olen saanut perinnöksi äitini puolen käsityöihmisiltä aina pussitolkuttain lankoja, ja jossakin kohtaa suorastaan tuskastuin määrään. Pienet 70-ja 80-lukujen lankakerät eivät olleet oikein mieleisiäni materiaaliltaan eivätkä väreiltään. Osa langoista oli purettu vanhoista neuleista. Aikani surffattua Pinterestissä, pongasin neuletakkeja, jotka oli tehty langanjämistä. Niinpä minäkin levitin olohuoneen lattialle lankani ja ryhdyin kasaamaan langanpaksuuden ja värien perusteella sopivaa komboa. Valitettavasti en hoksannut ottaa kuvaa alkuperäisestä lankakerämäärästä, mutta arvioisin niitä olleen noin 20-30. 

Neuletakin ohjeen löysin novitaknits-sivustolta (kuten huomaat, sovelsin ohjetta jonkin verran, mutta mittasuhteet ovat ohjeesta) ja tällainen on uusi lempineuletakkini: 

 

Neuletakki valmistui siis puhtaasti MM-kisojen ansiosta, vaikka 1,5 hihaa jäi vielä uupumaan näihin päiviin saakka. Yleensä kyllästyn nopeasti isoihin projekteihin, joihin tämänkin neuletakin lasken, ulottuuhan tämä polviini saakka, mutta sain hurjan motivaation ainoastaan jo siitä, että lankakerä toisensa jälkeen väheni neuletakkiin ja sain lisää tilaa lankakoriini :) Jäljelle jäivät nämä kerät, jotka ehkä upotan villasukkiin, kunhan ehdin niiden kimppuun...

 

Vaikka pongasin alennuskorista herkullisen vihreää lankaa uuteen syysneuletakkiin, en malttanut vielä aloittaa sitä projektia. Sen sijaan heitin lattialle seuraavat jämälangat ja ryhdyin tekemään samalla Novitan mallilla uutta vaaleansävyistä neuletakkia. Laitan kuvat tästäkin projektista, kunhan saan tämän ensin valmiiksi. Se voi olla kuukauden päästä tai ensi vuonna ;) Parasta jämälankaprojekteissa on se, että tulee hyödynnettyä pienetkin lankakerän rippeet, ja toisaalta itsellenihän kaikki langat ovat olleet ilmaisia, joten saan nyt alkuun ainakin pari "ilmaista" neuletakkia, joista samanlaisia ei ole kenelläkään...Mitä sinä olet tehnyt jämälangoista?

2 kommenttia:

  1. Upea! Ovatko langat perusvillalankoja vai jotain muuta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki sisältävät enemmän tai vähemmän villaa. Osa jotakin sekoitelankoja, mutta koska ovat jämiä jostakin, ei minulla ole tallella tarkkaa sisältöä. Suht saman paksuista lankaa kaikki :)

      Poista