sunnuntai 26. elokuuta 2018

Kesän satoa

Kesä alkaa siirtyä hiljalleen syksyn puolelle mikä näkyy myös sadonkorjuuna. Meillä oli tänä kesänä puoli aaria viljelymaata käytössä, mutta sen hoitaminen kärsi helteiden ja töiden takia. Olin koko kesän töissä, ja iltaisin ei enää tahtonut virtaa riittää viljelymaan hoitamiseen, vaikka viljelypalstamme oli viiden minuutin pyöräilymatkan päässä. Saimme kuitenkin kaksi hedelmäpussillista itsekasvattamia herneitä, sangollisen sipulia, kolme sangollista perunaa sekä sangollisen porkkanoita.

Porkkanoiden suhteen kävi aloittelijan moka. Tyttäreltäni kaatui siemenpussi noin 10 x 10 cm alueelle, jolloin porkkanat kasvoivat turhan liki toisiaan ;) Yritimme harventaa ja istuttaa porkkanoita harvemmaksi, mutta ihan emme onnistuneet tässäkään täydellisesti. Porkkanoita toki tuli, mutta kovin kovin pieninä. Itse kasvattaman porkkanan maku yllätti minutkin täysin. Miten makeita ne ovatkaan!

Perunasato oli yhtälailla pientä. Saimme pienikokoisia perunoita ja yllättävän vähän. En tiedä oliko helteillä oma vaikutuksensa sadon pienuuteen.

Myös sipulit olisivat saaneet olla isompia, mutta toisaalta tämä oli ensimmäinen kertani, kun yritin kasvattaa mitään yllä mainituista, joten olen ihan tyytyväinen siihen, että saimme ylipäätään satoa.


Jos ensi vuonna saamme uuden mahdollisuuden viljelypalstaan, pitää kyllä suunnitella tarkemmin mitä kasvatamme. Nyt meiltä jäi paljon maata käyttämättä, koska osa herneistä ei itänyt ja kaikki mitä toin taimina kasvatettavaksi, kuoli helteiden takia. Töiden takia en ehtinyt riittävästi paneutua muutenkaan viljelyymme, joten lopputulos on nyt mitä on.

Keväällä innostuin kasvattamaan tomaatin ja paprikan taimia kymmenittäin. Osan annoin ystäville, ja ne mitkä jätin itselleni, kuolivat. Kolme tomaatin taimea ainoastaan selvisi hengissä noin kymmenestä. Kypsiä tomaatteja olen saanut kerätä kokonaiset neljä kappaletta. Onneksi ystävieni taimet ovat sentään tuottaneet parempaa satoa. Paprikasta ei ole tietoakaan...

Kyllä se valitettavasti vain on niin, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Tämän sain oppia tämän kesän aikana kantapään kautta, kun nopealla aikataululla vain heittelin siemiä tai siemenperunoita/sipuleita maahan. 

Hiljalleen katseet alkavat siirtyä omaan pihaan ja kaikkeen tekemättömään työhön... Kesäkukat ovat kuolleet ruukkuihin, pari kuollutta omenapuuta pitäisi poistaa, mieheni rakentama komposti uusia... Nyt jos koskaan kaipaisin lomaa, jotta saisi kaikki tekemättömät työt tehtyä. Onneksi vielä yksi sato odottaa keräämistään, nimittäin luumut :)

Millainen sato sinulla oli tänä vuonna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti