torstai 31. tammikuuta 2019

600 euron vaatehaasteesta 1.500 euron vaatehaasteeseen

Olen kolmen vuoden ajan seurannut kulutustani ja todennut, että kulutan aivan liikaa perheemme vaatteisiin. 600 euron haaste lähti pari vuotta sitten käyntiin, kun totesin kaappiemme pursuavan lastenvaatteita, ja huomasin kuluttavani ihan hirveät määrät rahaa vaatteisiin. Vähemmälläkin olisimme pärjänneet. Heitinkin vuonna 2017 itselleni haasteeksi pärjätä vuoden 600 euron vaateostoksilla, mutta summa on joka vuosi ylittynyt tuplasti tai vuonna 2018 jopa triplasti ja ylikin...

Kirpputorikierroksilta tein aikoinaan hyviä löytöjä, mutta lasten kasvaessa olen joutunut toteamaan, etteivät kirpputorivaatteet enää oikein "uppoa". Myös merkkivaatteiden ilmestyminen lasten vaatekaappiin on karu fakta. Pyrin koluamaan alelaarit ja harkitsemaan jokaista ostosta, mutta sorrun aika ajoin heräteostoksiin. Lisäksi olen joutunut toteamaan senkin, että vaikka ostaisin lapselle hyvän vaatteen, se ei ole ollutkaan lapselle mieluinen ja jäänyt sen takia käyttämättä. Näin on käynyt nyt valitettavan usein. Kun aiemmin hamstrasin alennuksesta ja kirpputoreilta edullisia vaatteita jemmaan seuraavaa kokoa silmällä pitäen, enää en voi sitä tehdä, koska vaatteet jäävät pitämättä, kun ne eivät vastaakaan lapsen makua. Toppavaatteet olen tosin edelleen edellisen talven alennuksesta ostanut, mutta lapsi on itse saanut valita mieluisensa, ja joutunut vannomaan, että takki on mieluinen myös seuraavana talvena!


Mieheni vaatteet olen jo karsinut ostoslistaltani käytännössä kokonaan pois. Joskus saatan hänelle ostaa tarjouksesta sukkaparin tmv., mutta muutoin hän saa hoitaa omat vaatteensa. 

Itselleni asetin tavoitteeksi vuodelle 2019 tehdä mahdollisimman monta vaatetta ihan itse. Budjettiakin on pakko nostaa, 600 euroa ei riitä enää mihinkään, etenkin, kun mieheni lapset muuttivat syksyllä osittain meille asumaan. Osan vaatteista pystyy kierrättämään lasten kesken, mutta ei aivan kaikkea. 

Lähden uuteen yritykseen 1.500 euron vaatebudjetilla ja katsotaan miten käy. Listaan jälleen tänne mitä vaatteita olen ostanut, kuten aikaisempinakin vuosina, jotta voin taas ruoskia itseäni kohti tietoisempaa kulutusta.

Mikä on Sinun heikkoutesi kuluttamisen suhteen?

1 kommentti:

  1. Kun itse vihaan vaatekaupoissa kiertelyä niin rahaa ei juuri omiin vaatteisiin mene. Lasten kanssa käyn kaupoilla ja ostan sen mitä haluavat tai suostuvat pitämään. Montaa vaatekertaa ei heilläkään ole koska käytössä on kuivuri, jollon pyykin kuivatus on nopeaa ja helppoa. Lasten kasvuvauhti on niin kova etten näe järkeä ostaa montaa vaatetta. Eivät valita....mutta mutta. Rakastan kirjoja, kirjakauppoja, vanhoja tavaroita, lankoja, kankaita. Niihin menee rahaa yllättävän paljon. Siinä siis haastetta

    VastaaPoista